24 Οκτωβρίου 2021

Το σεμινάριο στη Φλωρεντία-"Designing Inclusive Learning Environments to Support all Students"

Από 11 έως 16 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τρίτη προγραμματισμένη μετακίνηση εκπαιδευτικών στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, ο Νίκος Αγγελιδάκης (Πληροφορικός) και ο Ζαχαρίας Ζουράρης (Φυσικής Αγωγής), παρακολούθησαν εξαήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Designing Inclusive Learning Environments to Support all Students» στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA1 (μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης) που υλοποιείται στο σχολείο μας με γενικό τίτλο «Ένα Σχολείο για Όλους» και περιλαμβάνει συνολικά 4 μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Οι κυριότερες ενότητες του σεμιναρίου αφορούσαν στα παρακάτω θέματα:
- ορισμός της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, βασικές αρχές και αξίες
- κατανόηση της διαδικασίας ένταξης
- αντιμετώπιση εμποδίων στη συμμετοχή, τη μάθηση και τους πόρους για την υποστήριξη όλων των μαθητών εντός τoυ σχολείου
- χρήση εργαλείων ΤΠΕ για την υποστήριξη όλων των μαθητών σε περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς
- συνεργασία εντός της σχολικής κοινότητας  (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) για τη δημιουργία ενός πλαισίου αξιών και πρακτικών χωρίς αποκλεισμούς.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία) με τους οποίους συνεργάστηκαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικές με το αντικείμενο του σεμιναρίου. Συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από άλλο σχολείο της Ελλάδας.

Τέλος, έγινε ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης της Φλωρεντίας.

Ιστότοπος φορέα υποδοχής: https://www.teacheracademy.eu